Діяльність компанії

Нові правила. Як мешканцям Луганщини платити за світло?

З 1 січня 2019 року в мешканців Луганської області, як і в усіх українців, будуть два договори: про постачання електроенергії та про надання послуг з розподілу.

В Україні з 1 січня 2019 року стартувала реформа ринку електроенергії. Основною метою цієї реформи є оптимізація українського ринку під європейську модель. Багатьох наших земляків цікавить, які зміни відбулися і як тепер правильно сплачувати рахунки за електроенергію.

Поділ енергокомпаній

З 1 січня 2019 року енергопослуги клієнтам в Луганській області надають дві різні компанії — оператор системи розподілу (Луганське енергетичне об’єднання) і компанія - постачальник електроенергії (ТОВ «ЕНЕРА СХІД»). Повністю аналогічні розділення енергокомпаній відбулися в усіх регіонах України.

Один дріт – два нові договори

У зв'язку з нововведеннями, щоб продовжити споживати електроенергію, пересічний український споживач (в нашому випадку – мешканець Луганської області) укладає два договори:
- про надання послуг з розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу - ЛЕО;
- про постачання електричної енергії споживачеві з постачальником електроенергії – «ЕНЕРА СХІД».
Так, листи від «ЕНЕРА СХІД» з договорами на постачання електроенергії надходили побутовим споживачам протягом всього грудня 2018 року. Ці активні дії виявилось можливим розпочати тільки тоді, коли НКРЕКП затвердила для ТОВ «ЛЕО» та ТОВ «Енера Схід» тарифи на розподіл та постачання електричної енергії.
В НКРЕКП зазначали, що договір споживача з оператором системи розподілу переважно стосується технічних параметрів потужності, класу напруги, якості електричної енергії, процедури відключення і підключення. А договір про постачання електричної енергії передбачає комерційний продаж споживачеві електричної енергії як товарної продукції.

Як укласти нові договори – проста відповідь

В той же час, для того щоб укласти або переукласти договір з новою компанією, не обов'язково особисто заповнювати та приносити до енергокомпанії бланк заяви, оскільки є спрощена процедура.
Тепер для переукладання договору споживачам достатньо тільки оплатити рахунок і/або продовжити споживати електроенергію – це буде вважатися згодою з умовами публічної угоди та автоматично підключить споживача до послуг двох компаній.
Та все ж, енергетики відзначають, що краще буде не покладатися виключно на сплату рахунків, а підписати договори, які надійдуть споживачам.
Юридичні споживачі мають дещо інший алгоритм дій – вони мають отримати договори особисто у центрах обслуговування клієнтів «Енера Схід» (на базі кожного РЕМ).

Як оплатити рахунки за світло?

За повідомленнями НКРЕКП, вартість послуг для українців поки не зміниться, а зміниться тільки зовнішній вигляд платіжки. Після 1 лютого 2019 року споживачі отримають один загальний платіжний документ з новими реквізитами. У рахунку будуть дві окремі позиції: за послуги постачання електроенергії та за послуги розподілу, отримані споживачами в січні 2019. Нові реквізити є у доступі на сайті енергокомпанії «Енера Схід» (http://lg.enera.ua/contacts) і вони будуть в перших рахунках від постачальника, які прийдуть споживачам у лютому 2019 року.
Банкiвськi реквiзити «Енера Схід», на які треба буде платити за електропостачання, отримане побутовими споживачами (та малими непобутовими) в січні 2019 року:
р/р № 26034300205376
МФО 304665 філія- ЛОУ АТ «Ощадбанк»
ЄДРПОУ 42010964
Нагадуємо, що за грудень 2018 року споживачі мають платити за електроенергію по-старому – на рахунки Луганського енергетичного об’єднання.

Що змінилось в обслуговуванні

Усі розрахунки здійснюються через компанію-постачальника (для мешканців Луганщини це ТОВ "ЕНЕРА СХІД"). При оплаті через банк чи інтернет-банкінг треба буде вказати нові реквізити. У системі "особистий кабінет" і електронних платіжних системах зміни набудуть чинності автоматично.
«Енера Схід» також займатиметься нарахуваннями та роботою кол-центру. Власне, візьме на себе роботу сервісного обслуговування. Щодо показань лічильників, як і раніше, їх можна передавати через особистий кабінет або іншими звичними способами.
Центр обслуговування споживачів ТОВ «Енера Схід»: Україна, 92702, Луганська обл., м. Старобільськ, площа Базарна, буд. 32-А. Тел: (06461) 2-28-07.
Крім того, в «Енера Схід» наразі функціонує кол-центр, в якому можна отримати відповіді з актуальних питань: 0645 70-82-70 (безкоштовно).
Які обов’язки залишаються за ТОВ «ЛЕО»?
Окрім розподілу електроенергії, в Луганському енергетичному об’єднанні продовжать займатися усіма технічними питаннями, наприклад, щодо роботи лічильників або напруги в мережі (яка має бути в межі 198-242 В).
Наразі ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання»» має більше 330 тисяч побутових споживачів та близько 8 тисяч юридичних.

Який сенс в реформі?

У квітні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон "Про ринок електроенергії". Автори документу стверджують, що цей закон приведе до того, що в галузі виробництва електроенергії та її постачання для кінцевих споживачів з'являться конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективне виробництво.
Очікується, що новий ринок електроенергії також надасть населенню можливість обирати постачальників електроенергії.

Особистий кабінет