Побутовим споживачам

Інформація щодо визначення порядку обладнання споживачами житлових будинків електроопалювальними установками

21 червня 2024 року відбулася нарада НКРЕКП, за результатами якої підготовлено Протокол узгоджувальної наради щодо визначення порядку обладнання споживачами житлових будинків електроопалювальними установками від 21.06.2024 р. № 77/1-П (далі Протокол). В додатку до Протоколу викладено алгоритм дій для побутових споживачів, операторів системи розподілу та постачальникіів універсальних послуг для підтвердження обладнання житлового будинку електроопалювальною установкою в установленому порядку та за фіксованою ціною. 

 

Алгоритм дій для побутових споживачів, операторів систем розподілу (далі — OCP) та постачальників універсальних послуг (далі — ПУП) для підтвердження обладнання житлового будинку електроопалювальною установкою в установленому порядку та можливості застосування фіксованої (зниженоі) ціни на електричну енергію з 1 жовтня по 30 квітня (включно), відповідно  до  Положения  про  покладання  спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 N483 (зі змінами) (далі — Положення).

І. Згідно з абзацом другим пункту 3.1 глави 3 розділу IV Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України від 25 липня 2006 року № 258 (із змінами) (далі — ПTEEC), для забезпечення належного oбcлугoвyвaння та експлуатації електроустановок у споживача повинна бути технічна документація, зокрема, затверджена проєктна документація (креслення, пояснювальні записки тощо) з усіма змінами.

Положеннями статті 1 Закону України «Про архітектурну діяльність» встановлено, що проєкт - документцація для будівництва об’єктів apxiтектури, що складається з креслень, графічних i текстових матеріалів, інженерних i кошторисних розрахунків, які визначають містобудівні, об’ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічнi та технологічні рішення, вартісні показники конкретного об’єкта архітектури, та відповідає вимогам державних стандартів, будівельних норм i правил.

Відповідно до підпункту 6.2.1 пункту 6.2 розділу 6 ДСТУ-НБB.2.5 - 65:2013 «Настанова з улаштування та використання систем електроопалення об’ектів  житлового i  громадського  призначення»  (далі - Настанова), затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.01.2013 №25, для улаштування  стаціонарних  систем  електроопалення  слід  застосовувати передбачені проєктним рішенням i тільки сертифіковані електронагрівальні пристpoï заводського виготовлення a6o обладнання, на яке розроблені i діють технічні умови, а саме:

електричні котли різних типів;

електричні теплогенератори різних типів; акумуляційні електропечі;

променисті електропечі;

електричні нагрівальні панелі для опалення приміщення, у тому числі акумуляційні рідинні електричні нагрівальні панелі, включаючи водяні електричні нагрівальні панелі;

електричні  нагрівальні  кабелі,  вбудовані  в  конструкційні  елементи

електричні конвектори a6o комбіновані електроводяні конвектори;

теплові насоси з електроприводом компресорів;

електричні насосні установки з вихровою трубою.

Призначення устаткування (товару) визначає його виробник у технічній документації на таке устаткування (товар). Таким чином, якщо устаткування віднесено до переліку електронагрівальних пристроїв заводського виготовлення a6o обладнання, на яке розроблені i діють технічні умови, наведених у Настанові, то таке устаткування е електроопалювалвною установкою.

Відповідно до визначення, наведеного в пункті 3.1 розділу III ПTEEC, уведення в експлуатацію — це дія, що фіксує готовність енергоустановки до використання за призначенням, яка документально оформлена в установленому порядку.

Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою HKPEKП від 14.03.2018 № 312 (далі — Правила), регулюють взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також ïx взаемовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної eнepгïi, визначеними цими Правилами.

Невід’ємною частиною договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії е оформлений паспорт точки розподілу, який с згодою споживача на надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах, визначених у паспорті точки розподілу.

Уci зміни та доповнення до паспорту точки розподілу оформлюються у разі зміни технічних характеристик об’єкта після отримання послуги з приєднання та/або на підставі узгоджених проєктних рішень, виконання яких підтверджено документально. Слід зазначити, що при внесенні відповідних змін до паспорту точки розподілу, сторони мають зафіксувати останні покaзи засобу обліку.

Усі побутові споживачі, до паспорту точки розподілу яких до 01.07.2024 внесені відомості щодо обладнання ïx житлових будинків/квартир електроопалювальною установкою, мають право на застосування фіксованої (зниженої) ціни на електричну енергію, передбаченої Положенням.

Побутові споживачі, OCP та ПУП для підтвердження обладнання житлового будинку електроопалювальною установкою в установленому порядку (після 01.07.2024) та можливості застосування фіксованої (зниженої) ціни на електричну енергію з 1 жовтня мають керуватися цим алгоритмом дій.

Обладнаними електроопалювальними установками у встановленому порядку можуть вважатись помешкання, у яких встановлені електроопалювальні установки відповідно до проєктної документації на об'єкт (житловий будинок) у частині електрозабезпечення об'єкта, за умови відсутності іншого виду опалення.

Зокрема, проєкт (на всю опалювальну площу приміщення) має містити розрахунки, які підтверджують забезпечення дотримання санітарних норм та умови комфортного проживання. Підтвердженням встановлення електроопалювальної установки є документи про уведення в експлуатацію відповідних установок.

Підтвердженням того, що електроопалювальна установка уведена в експлуатацію може бути один з таких документів:

 

Споживач має право замовити проект електропостачання всієї опалювальної площі житлового будинку в будь-якій організації, що має дозвіл (ліцензію) на виконання проектних робіт.

Потужність електроопалювальної установки не може перевищувати потужність, дозволену до споживання за договором про надання послуг з розподілу електричної енергії, у цій точці розподілу.

У разі якщо потужність електроопалювальної установки перевищує потужність, дозволену до споживання за договором про надання послуг з розподілу електричної енергії, у цій точці розподілу, споживачу перед її встановленням необхідно отримати послуги з приєднання у зв'язку зі зміною технічних параметрів для збільшення величини дозволеної до використання потужності.

Отримання послуги з приєднання здійснюється відповідно до Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою НKPEKП від 14.03.2018 № 310, aбo Порядку тимчасового приєднання електроустановок до системи розподілу у період дії в Україні воєнного стану, затвердженого постановою HKPEKП від 26.03.2022 № 352, з урахуванням вимог пункту 4 постанови НКІ*ЕКГ1 від 26.03.2022 № 352.

Застосування фіксованої (зниженої) ціни на електроопалення для споживачів багатоквартирного буднику можливе виключно у разі обладнання всього такого будинку електроопалювальними установками в установленому порядку a6o наявності індивідуального електричного опалення в установленому порядку у споживачів окремих квартир багатоквартирного будинку, відокремлених (відключених) від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26.07.2019 № 169 «Про затвердження Порядку відключення споживачів від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води», зареєстрованого в Міністерстві юстицїі України 27.08.2019  № 982/33953.

Для застосування у період з 01 жовтня по 30 квітня (включно) фіксованої (зниженої) ціни на електричну енергію, передбаченої Положенням, побутовий споживач, який проживає в житловому будинку, обладнаному електроопалювальною установкою, повинен звернутися до OCP, до електричних мереж якого приєднані електроустановки споживача, із письмовою заявою щодо внесення до паспорту точки розподілу інформації про наявність установки електроопалення.

До такої заяви додається копія проєкту електропостачання об’єкта побутового споживача (житлового будинку) (на всю опалювальну площу) та підтверджуючі документи про введення в експлуатацію електроопалювальної установки на об’єкті побутового споживача (житловому будинку).

Така заява із копіями доданих до неї документів подається споживачем особисто aбo через уповноваженого належним чином представника, a6o надсилається поштовим рекомендованим відправленням, a6o може бути подана в електронному вигляді чepeз офіційний вебсайт OCP у мережі Інтернет із застосуванням електронного цифрового підпису в установленому законодавством порядку a6o за допомогою інших електронних сервісів, запропонованих OCP.

OCP протягом десяти po6oчиx днів з дня реєстраціі письмової заяви надає побутовому споживачу підписаний паспорт точки розподілу із зазначеною в ньому інформацією щодо наявності установки електроопалення. Не пізніше наступного робочого дня з дня направлення споживачу паспорта точки розподілу OCP інформує ПУП про наявність у такого споживача установки електроопалення, зокрема через інформаційно-комунікаційну платформу ПK «Датахаб» шляхом внесення відповідної інформації до централізованого реестру ТКО інформаційно-комунікаційної платформи ПK «Датахаб». Набір даних та вимоги для підтримання інформаційного обміну між учасниками ринку на базі ПK «Датахаб» визначаються адміністратором комерційного обліку (АКО) з врахуванням вимог нормативно-правових актів та цього Протоколу.

OCP з дотриманням термінів, визначених розділом 4.2. Кодексу комерційного обліку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311, вносить відповідну інформацію в ПK «Датахаб» та направляє паспорт точки розподілу ПУП з інформацією про наявність у побутового споживача електроопалювальної установки.

ПУП приймає паспорт точки розподілу додатком до договору пpo постачання електричної енергії споживачу та відображає цю інформацію в особовому рахунку в частині застосування у період з 01 жовтня по 30 квітня (включно) фіксованої (зниженої) ціни на електричну енергію, передбаченої Положенням.

Для споживача застосування фіксованої (зниженої) ціни на електричну енергію в опалювальний період має здійснюватися з 1-гo числа наступного розрахункового періоду після періоду, в якому OCP направив споживачу підписаний паспорт точки розподілу із зазначеною в ньому інформацією щодо наявності електроопалювальної установки та передачею відповідної інформації ПУП.

23.07.2024

Особистий кабінет