Діяльність компанії

Правопорушення в електроенергетиці: яка відповідальність?

Шановні споживачі! Звертаємо Вашу увагу та закликаємо до пильності, щоб уникнути крадіжок електроенергії. Варто знати та пам’ятати, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушенням в електроенергетиці є крадіжка електричної і теплової енергії, в тому числі:
- споживання електроенергії понад договірні розміри;
- самовільне підключення до об’єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.
Так, згідно Кримінального Кодексу України Вас можуть покарати:
- за крадіжку електричної енергії шляхом самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов’язкове ) або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб якщо такими діями завдано значної шкоди;
- якщо ті самі дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб якщо вони завдали шкоду у великих розмірах;
Більш суворо закон підходить до покарань за викрадення енергетичного обладнання:
- за крадіжку шляхом демонтажу чи будь-яким іншим способом електричних мереж кабельних ліній зв’язку та їх обладнання
- якщо ці дії будуть вчинені енергетичними рецидивістами вдруге.
- окрім того, є відповідальність за умисне знищення або пошкодження об’єктів електроенергетики якщо ці дії привели або могли привести до порушення стабільної роботи цих об’єктів або потягнути за собою загрозу для життя людей;
- те саме діяння вчинене шляхом підпалу вибуху чи іншим загально небезпечним способом або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки тощо.
УВАГА! Якщо ви стали свідком крадіжки електроенергії, помітили обірвані проводи на лініях електропередач, відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи по демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є представниками ТОВ «Луганське енергетичне об’днання»(це легко розпізнати по спецодягу), – негайно повідомте про це диспетчеру відповідного районного підрозділу (РЕМ). або зв’яжіться з нами за номером Кол-центру ЛЕО: 0 800 300 074 (безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів, цілодобово без вихідних). Або пишіть на електронну адресу call-center@en.lg.ua.

Особистий кабінет