Діяльність компанії

НА ЛУГАНЩИНІ НАСЕЛЕННЯ ЗАБОРГУВАЛО ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ПОНАД 48 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ

«Карантинні» борги вже загрожують енергетичній безпеці прифронтової Луганщини. Тож енергокомпанія «ЕНЕРА СХІД» змушена стягувати заборгованість через суд.
Станом на початок листопада 2020 року побутові споживачі Луганщини заборгували вже понад 48 млн грн за спожиту електричну енергію. Погіршення платіжної дисципліни сталося протягом останніх місяців, та пов’язується енергопостачальником із карантином – під час дії карантинних обмежень заборонено застосовувати санкції до боржників.
ЗЛОВЖИВАЮТЬ КАРАНТИНОМ
Звісно, є багато споживачів, які вчасно та сумлінно оплачують рахунки. На жаль, не всі такі… Борги деяких споживачів вже сягають до 40 тисяч гривень, а майже 3 тисячі споживачів мають борг від 1000 гривень і більше.
Вкрай погана динаміка сформувалася в останні півроку: так, якщо станом на 1 квітня було не сплачено трішки більше 21 тисячі виставлених населенню рахунків, то восени маємо двократне погіршення – станом на 1 листопада кількість таких рахунків становить вже майже 42 тисячі.
В той же час, поки деякі споживачі зловживають «карантинним» законодавством та накопичують борги за спожиті послуги, ТОВ «ЕНЕРА СХІД» продовжує виконувати всі свої зобов’язання, як постачальник універсальної послуги. Це загрожує підприємству великими збитками та фінансовими труднощами – аж до повного розорення. Бо сама енергокомпанія щодня купує електроенергію та платить за неї.
НА БОРЖНИКІВ ПОДАВАТИМУТЬ ДО СУДУ
В ситуації, що склалася, енергопостачальник змушений задіяти всі законні засоби впливу на злісних боржників. Борги стягуються в судовому порядку. Так, протягом 2020 року до судів загальної юрисдикції вже подано 62 заяви щодо стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію, і це – тільки початок.
Варто зауважити, що в разі несплати заборгованості споживачем навіть за рішенням суду, енергокомпанія звертається до виконавчої служби для стягнення заборгованості в примусовому порядку: шляхом накладення арешту на рухоме та нерухоме майно, арешту розрахункових рахунків в банківських установах та заборони виїзду за кордон. І, звісно, боржник, за власні кошти додатково сплачує всі витрати на судовий процес та роботу виконавчої служби. Насправді, більше проблем для споживача, ніж користі чи задоволення.
Зазначимо ще, що деякі боржники отримують субсидію – але ж якщо субсидіанти мають борги понад три місяці, то надання житлової субсидії їм буде припинено. І заборгованість все одно доведеться сплатити. Так навіщо «вичікувати»? ДЛЯ ЧОГО?!
ЧАС СПЛАТИТИ РАХУНКИ
ТОВ «ЕНЕРА СХІД» вдячне кожному своєму споживачеві, який сумлінно розраховується за використану електроенергію і закликає усіх вчасно та в повному обсязі сплачувати рахунки. А щоб сплатити за електричну енергію, зовсім необов’язково чекати паперової квитанції.
Нагадуємо, що рахунки за електроенергію, спожиту в жовтні, необхідно сплатити до 20 листопада. А розрахуватися за спожиту електроенергію можна:
- В Особистому кабінеті споживача на сайті ТОВ «ЕНЕРА СХІД» (без комісії): https://www.enera.lg.ua/uk/customer/login
- Скориставшись додатками «Ощад 24/7» та «Приват 24»;
- Скориставшись платіжними терміналами;
- У поштових відділеннях та касах банківських установ.

Особистий кабінет