Діяльність компанії

Гірники завинили ТОВ "ЕНЕРА СХІД" за електроенергію більше 400 тис. грн

Електроенергія коштує грошей. Всі згодні? Праця шахтарів, атомників, енергетиків, електромонтерів – має оплачуватися, чи не так? Але, маленький збій… одна слабка ланка в цьому ланцюжку – і лампи ризикують згаснути. Що може мати непоправні наслідки.
На жаль, наразі на підконтрольній території Луганської області зростає нова «бомба» з енергетичних боргів, що загрожує енергетичній безпеці прифронтового регіону. Криза боргів та неплатежів за електрику, що вже поклала на лопатки одне з надважливих обласних підприємств – Луганське енергетичне об’єднання – тепер загрожує й другому енергопостачальнику – ТОВ «ЕНЕРА СХІД». Все це разом може призвести до колапсу в електроенергетиці не тільки регіону, але й всієї країни.
Особливу увагу до себе привертають борги АТ "Лисичанськвугілля" та ДП "Первомайськвугілля". З початку року гірники вже завинили нашій компанії за електроенергію більше 400 тис. грн. І так вже є, що ці два вугільні підприємства вже багато років є боржниками за електроенергію, і їхня платіжна дисципліна не покращується за жодних обставин – змушуючи всіх своїх попередніх енергопостачальників в’язнути в безкінечних судах та банкрутувати. Вочевидь, така доля спіткає й наше Товариство, якщо нічого не змінити – якщо вугільники продовжать безконтрольно накопичувати борги за електроенергію.
Ми намагаємося діяти й робити все, що можемо згідно Законів. Так, через борги за спожиту електроенергію ЕНЕРА СХІД в 2020 році була змушена припиняти постачання електричної енергії на деякі об’єкти ДП «Первомайськвугілля» та АТ «Лисичанськвугілля». І йшла назустріч проханням боржників щодо відновлення електропостачання на найбільш життєво важливі об’єкти, а саме – для дитячих садочків. Але це нічого не дало, як і все інше…
Вже пройшли судові засідання, на яких Іменем України і Первомайськвугілля, і Лисичанськвугілля були зобов’язані погасити свої борги та сплачувати поточне споживання згідно договірних умов.
Вже цьогоріч в липні приїжджав до гірників Луганщини заступник міністра енергетики Олександр Зорін та обіцяв до Дня Шахтаря 30 серпня вирішити всі проблемні питання шахтарів – в тому числі, і питання сплати заборгованості за спожиту електроенергію перед ТОВ «ЕНЕРА СХІД». День Шахтаря минув, 2020-й рік скоро добіжить кінця, але питання розрахунку по боргам за спожиту електрику не зрушилось з місця. Маємо лише безліч обіцянок – хоч набивай ними кишені.
Ми хочемо акцентувати: ми поважаємо важку і надважливу шахтарську працю, та з розумінням ставимося до проблем в шахтарській галузі. Тому завжди відкриті до діалогу. Але й енергопостачальник не може дарувати електроенергію – за неї треба платити, бо ланцюгова реакція заборгованостей повернеться саме до шахтарів! Це ж буде катастрофа!
Тому, компанія «ЕНЕРА СХІД» вчергове звернулася до Президента України Володимира Зеленського з проханням втрутитися та не допустити колапсу в електроенергетиці.

Особистий кабінет